A zöldhályog elnevezés több szembetegséget is takar

Zöldhályog
A zöldhályog (nem tévesztendő össze a szürkehályoggal!) több betegség összefoglaló elnevezése, melyek közös jellemzője a szem hátsó részében található látóideg károsodása. Ez az ideg szállítja az információt a látóideghártyáról (retina) az agyba, lehetővé téve ezzel a látás folyamatát. A betegség hátterében a szem belső nyomásának megemelkedése áll. A szemnyomást a szemben található folyadék: a csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly alakítja ki.

Amennyiben az elvezetés valamilyen akadályba ütközik, felborul az egyensúly, és megnő a nyomás. A nyomás emelkedése okozza a látóideg károsodását, és ezzel a látás romlását. 40 éves kortól az életkor növekedésével a betegség kialakulásának valószínűsége nő. 70 éves korra előfordulási gyakorisága eléri a 10%-ot. Fokozott kockázatot jelent az idős koron kívül az, ha valakinek a családjában már előfordult ilyen megbetegedés, valamint a nagyfokú rövidlátás, a cukorbetegség, és egyes keringési betegségek.

A zöldhályognak nevezett betegséget a kialakulás oka alapján 3 csoportra osztják: elsődleges, másodlagos, és veleszületett típusokra.

  • Az elsődleges formát a csarnokvíz elfolyásának valamilyen akadálya okozza. Az elvezetés helyének, az ún. csarnokzugnak az állapota alapján el lehet különíteni nyitott, illetve zárt zugú típust. Utóbbinak idült (krónikus) lefolyású, valamint akut roham formája ismert.
  • A másodlagos formát a szem egyéb betegsége okozza, mely a szemnyomás emelkedésével jár. Ilyen ok lehet például: gyulladás, szürkehályog, daganat.
  • A veleszületett forma elsősorban csecsemőket és fiatal gyermekeket érint. Ritka (10 ezer újszülöttből egynél fordul elő), de veszélyes típus, melyet a szem rendellenes fejlődése okoz.

forrás: Origo

Megosztom!
LinkedIn