Hasznos információk szemünk egészségéről

Olvasson a szembetegségekről és egyéb a szem egészségével kapcsolatos hasznos információkat.

Mindet a kontaklencséről

Majdnem mindent a kontaktlencséről

Majdnem mindent a kontaktlencsékről. 🙂 A kontaktlencséket a szem elülső, átlátszó részére, vagyis a szaruhártyára kell felhelyezni. A megfelelően használt lencsék egyaránt alkalmasak a közel- és a távollátás, a belső szemtengelyferdülés, valamint az öregszeműség korrigálására, egyes szemészeti betegségek kezelésére pedig már léteznek ún. terápiás kontaktlencsék is.

Tovább olvasom »
szürkehályog

A szürkehályogról néhány szóban

A szürkehályog fájdalommentes, fokozatos látásromlással járó betegség, a korosabb emberek látás romlásának leggyakoribb oka. A 65-75 éves kor közötti népességnek kb. fele szenved tőle, és ez a gyakoriság a 75 éven felüliek körében további közel 20 százalékkal növekszik. Az időskori cataracta az öregedés természetes velejárója, és az általa okozott látásromlás gyógyítható.

Tovább olvasom »
Zöldhályog

A zöldhályog elnevezés több szembetegséget is takar

A zöldhályog (nem tévesztendő össze a szürkehályoggal!) több betegség összefoglaló elnevezése, melyek közös jellemzője a szem hátsó részében található látóideg károsodása. Ez az ideg szállítja az információt a látóideghártyáról (retina) az agyba, lehetővé téve ezzel a látás folyamatát. A betegség hátterében a szem belső nyomásának megemelkedése áll. A szemnyomást a szemben található folyadék: a csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly alakítja ki.

Tovább olvasom »
időskori látásproblémák

Az időskori látásproblémák 3 korrekciós lehetősége

Az időskori látásproblémák közül a leggyakoribb a távollátóság, ami általában 40 éves kor felett kezdődik. A korábban közelre jól látó páciens a közeli dolgokat már nem látja olyan élesen. Ezt egy ideig képes kompenzálni az olvasnivaló, varrnivaló stb. távolabb tartásával, egy idő után azonban érdemes szemészhez fordulni. Sokak életében ez az első találkozás a szemésszel.

Tovább olvasom »
Mi az a diabétesz szemészet?

Mi az a diabétesz szemészet?

A diabétesz szemészet feladata, hogy a betegség által okozott szembetegségeket feltárja és kezelje. A diabétesz a szem fókuszát időnként megváltoztatja, illetve naponta történő látás ingadozást eredményez. Az optometristák e jellegzetesség alapján rendszerint cukorbetegségre gyanakszanak. A probléma enyhül, ha megfelelő kezeléssel a vércukorszintet beállítja az orvos.

Tovább olvasom »