Az időskori látásproblémák 3 korrekciós lehetősége

időskori látásproblémák
Az időskori látásproblémák közül a leggyakoribb a távollátóság, ami általában 40 éves kor felett kezdődik. A korábban közelre jól látó páciens a közeli dolgokat már nem látja olyan élesen. Ezt egy ideig képes kompenzálni az olvasnivaló, varrnivaló stb. távolabb tartásával, egy idő után azonban érdemes szemészhez fordulni. Sokak életében ez az első találkozás a szemésszel.

Fontos, hogy az első vizsgálatot szemész szakorvos végezze, hiszen a kötelező vizsgálati protokoll része a látásélesség vizsgálaton túl. a szemfenék vizsgálat és a szemnyomásmérés is.

Az időskori látásproblémák korrigálása szemüveggel

  1. Amennyiben a vizsgálat során kiderül, hogy a páciensnek a távollátáshoz továbbra sincs szüksége szemüvegre, akkor olvasószemüveg illetve a monitor használatához úgynevezett munkaszemüveg viselése javasolt. Ezt a két szemüveget el lehet készítettni külön-külön.

     

  2. A kettő kombinációja a munkaprogresszív szemüveg, amely lehetővé teszi, hogy a szokványos íróasztali munkavégzés során az olvasnivalót és a monitort egy szemüveggel láthassa a páciens megfelelő élességben, megerőltetés nélkül. A monitor előtti munkavégzés során kevésbé fárad el a szemünk, ha kék fényszűrő réteggel készítik el a szemüveget.

     

  3. Multifokális, vagy progresszív szemüveget javasolunk, ha távoli korrekcióra is szüksége van a páciensnek. Ebben az esetben a távoli, a munka és az olvasószemüveget egy bonyolult optikai rendszerben kombinálják össze. Különböző gyártó cégek, különböző megoldásokat alkalmaznak a megfelelő optika kialakítása érdekében. Mindegyik lencsének van “holttere” a széli részeken, ahol nem lehet megoldani a megfelelő dioptriák becsiszolását. Ez autóvezetésnél okozhat gondot, amikor a visszapillantó tükörben szeretne a páciens belenézni, a fejét el kell fordítania a visszapillantó tükör irányába. A szemüveg megszokására a legtöbb gyártó egy hónapos garanciát nyújt. Amennyiben a páciens nem tudja megszokni a szemüveget a megfelelő beállítások után sem, kicserélik egy távoli és egy közeli szemüvegre. A multifokális szemüveg készülhet fényre sötétedő lencsével is. Lehetőség van olyan lencse viselésére is, amely az autóban, vagyis az ablaküveg mögött is besötétedik.

Az időskori látásproblémák korrigálása kontaktlencsével
Azok a páciensek, akik nem gyermekkoruk óta szemüvegesek, nehezebben szokták meg az olvasószemüveg használatát. A szemüveg viselése, keresgélése tisztítása stb. néhány páciens számára kellemetlen élményt jelent, még úgy is, hogy végre ismét jól láthatnak közelre is. Számukra megoldás lehet a kontaktlencse viselése. reggel felhelyezi a páciens a szemére, este pedig leveszi. napközben így nem kell a szemüveg viselésével járó kellemetlenségekkel foglalkoznia. Az egyik megoldás az úgynevezett “monovision” korrekció, de kapható multifokális kontaktlencse is. Mindkét esetben próba kontaktlencsét biztosítanak a kontaktlencse forgalmazó cégek.

Az időskori látásproblémák korrigálása látásjavító műtéttel
Pár éve hazánkban is elérhető az öregszeműség megoldására szolgáló műtéti protokoll. Jellemzően a vezér szemet távolra és félközelre, a kísérő szemet pedig félközelre és közelre korrigálják a beavatkozás során.

Megosztom!
LinkedIn