Majdnem mindent a kontaktlencséről

Mindet a kontaklencséről
Majdnem mindent a kontaktlencsékről. 🙂 A kontaktlencséket a szem elülső, átlátszó részére, vagyis a szaruhártyára kell felhelyezni. A megfelelően használt lencsék egyaránt alkalmasak a közel- és a távollátás, a belső szemtengelyferdülés, valamint az öregszeműség korrigálására, egyes szemészeti betegségek kezelésére pedig már léteznek ún. terápiás kontaktlencsék is.

A legelterjedtebbek a lágy-, illetve a gázáteresztő kemény kontaktlencsék: a lágy lencsék gyorsan megszokhatók, könnyen felhelyezhetők, nagyon kényelmesek, és még intenzív mozgás mellett is biztosan a helyükön maradnak. A gázáteresztő kemény lencsék valamivel kevesebb ápolást igényelnek, ritkábban képződik rajtuk szennyező lerakódás, nem annyira sérülékenyek és a rövid ideig tartó kiszáradás sem teszi tönkre őket. A rövid idő után eldobandó lencséken kevésbé képződnek lerakódások és szennyeződések, és valamivel kevesebb ápolást igényelnek, míg a hosszabb távú lencsék olcsóbbak, de több törődést igényelnek.

Mindenki, aki szeretne kontaktlencsét hordani, szemész szakorvos vizsgálata alapján dönthet emellett: a kontaktlencsék – még az egynapos, sőt a dioptria nélküli színes lencsék is – egészségügyi eszközök, amelyeket kizárólag hozzáértő szakember tanácsa alapján, szemvizsgálatot követően lehet használni. A szemész az egyén látásának és életmódjának legmegfelelőbb típust tudja ajánlani.

Az első kipróbálás során bizonyos hozzászokási időre kell számítani, amíg a kontaktlencse felhelyezése rutinszerűvé, viselése pedig kényelmessé válik. Ez lágy lencséknél csupán néhány napot, a kemény változatoknál viszont heteket is igénybe vehet. A kezdeti időszakban előfordulhat a szem izgalma, vörössége, könnyezés, fokozott fényérzékenység és átmeneti homályosabb látás is. Ezek a legtöbbször múló jelenségek, azonban az orvost mindenképpen tájékoztatni kell róluk.

A kontaktlencse-viselés bizonyos fokú önfegyelmet, egy rendszeres, napi higiénés rutin kialakítását és betartását igénylő feladat. A gondatlan ápolás, a higiénés szabályok be nem tartása, a helytelen felhelyezési és levételi technika, a túlhordás, vagy a szemészeti ellenőrzés elmulasztása szemészeti problémák forrása lehet. Enyhébb esetben kötőhártya-gyulladás, vagy átmeneti allergiás reakciók jöhetnek létre, míg súlyosabb esetben a szaruhártya duzzanata, fájdalmas gyulladása, horzsolódása és fekélye is kialakulhat. Utóbbiak következményeként a látásélesség és más látási funkciók romlása jöhet létre, kezelés nélkül pedig a szem visszafordíthatatlan károsodása és akár vakság is kialakulhat.


forrás: Origo

Megosztom!
LinkedIn