Mi az a myopia kontroll?

A „myopia kontroll” kifejezés magyarul azt jelenti, hogy a szemész orvosok ellenőrzik és kezelik a rövidlátás előrehaladását megakadályozó szemüveglencse vagy kontaktlencse  hatékonyságát. A myopia egy olyan látásprobléma, amikor a távoli tárgyak homályosak látszanak, míg a közeliek jól láthatók. Ez általában azért következik be, mert a szem tengelye hosszabb, mint amennyire szüksége lenne a megfelelő fókuszáláshoz.

Mit lehet tudni a szemüveglencsék használatáról a myopia kontrollban? Mik az előnyei és kinek ajánlják?


A myopia kontroll fontos azért is, mert a myopia előrehaladtával növekszik a szem egészségével kapcsolatos kockázatok, például a retina leválása vagy más szembetegségek kialakulásának kockázata. Az időben történő kezelés és ellenőrzés segíthet minimalizálni ezeket a kockázatokat és megőrizni a szem egészségét.

A speciális szemüveglencsék és kontaktlencsék használata fontos szerepet játszhat a myopia kontrolljában. A megfelelő szemüveglencse segíthet a távoli tárgyak éles látásában, és a megfelelő korrekcióval hozzájárulhat a myopia progressziójának lassításához vagy megállításához. Az alábbiakban néhány előnyt és fontos szempontot ismertetek a szemüveglencsék használatával kapcsolatban a myopia kontrollban:

 1. Optimális fókuszálás: A megfelelő szemüveglencse segít a fényt úgy fókuszálni a retinán, hogy a látás éles legyen. Ez segíthet a távoli tárgyak tisztább és élesebb megjelenítésében, ami különösen fontos a myopia esetén, amikor a távoli tárgyak homályosak lehetnek.
 2. Szemfeszültség csökkentése: A megfelelő szemüveglencse viselése segíthet csökkenteni a szemfeszültséget és a fáradtságot, különösen akkor, ha a páciens hosszabb ideig dolgozik számítógépen, olvas, vagy más tevékenységet végez, amely megterheli a szemet.
 3. Myopia progressziójának lassítása: Bizonyos típusú szemüveglencsék, például az ún. perifériás defókuszálás (perifériás elhomályosítás) technológiával rendelkezők, azt a célt szolgálják, hogy csökkentsék a perifériás retina növekedését, ami hozzájárulhat a myopia lassabb előrehaladásához.
 4. Kényelem és könnyű alkalmazkodás: A megfelelően kiválasztott és beállított szemüveglencsék kényelmes viseletet biztosítanak, ami fontos a mindennapi tevékenységekhez és a szem kényelmes működéséhez.

A szemüveglencsék használata különösen ajánlott olyan személyeknek, akik myopiában szenvednek, különösen gyermekeknek és fiataloknak. A korai intervenció és a megfelelő korrekció segíthet megakadályozni vagy lassítani a myopia progresszióját. Mindazonáltal, fontos rendszeresen ellenőriztetni a szemüveg receptjét és a látását a szakemberekkel, hogy biztosítsák a megfelelő kezelést és az esetleges változásokhoz történő alkalmazkodást.

Jó tudni!


Manapság a rövidlátók száma rohamosan emelkedik világszerte, sajnos Magyarországon is.
A legrosszabb a helyzet Japánban, ahol a felnőtt lakosság több mint fele már rövidlátó. Kínában már a lakosság fele az, és a becslések szerint Magyarországon 2050-re szintén a lakosság fele rövidlátó lesz.

A gyermekeknél a korunkban jellemző jelentős életmódváltozás (több beltérben tartózkodás, közelre nézés és extrém mennyiségű képernyő bámulás) a rövidlátóság gyorsuló romlásához vezet. Az örökletes tényezők is jelentős szerepet játszanak: akinek mindkét szülője rövidlátó, az 35-60%-os valószínűséggel lesz rövidlátó maga is.   

A nagyfokú (<-6,0 dioptria) rövidlátóság kevésbé ismert veszélyei:  

 1. A dioptriaszám befolyásolja a pályaválasztást.  
 2. A dioptria növekedése szembetegségekhez vezet.  
  A nagyfokú (<-6,0 dioptria) rövidlátóság, amikor a szemgolyó hossza meghaladja a 26 mm-es hosszúságot, megnöveli a különböző szembetegségek kockázatát. A szemtengelyhossz növekedése miatt veszélybe kerül a sárgafolt, növekszik az üvegtesti határhártya leválások száma és megnövekszik a következményes látóideghártya leválás esélye. Fokozza a szürkehályog, a zöldhályog kialakulásának valószínűségét is.  Valójában a vakság kockázata növekszik ezen okok miatt.  

Mit tehetünk a romlás megakadályozásáért?  
Az elmúlt két évtizedben hatalmas energiát és pénzt fektettek a kutatásokba, aminek meg is lett az eredménye.  
A lehetőségek tárháza óriási:  

 1. A legegyszerűbb megoldásnak a szabadban való tartózkodás tűnik. Extrém nagyságú mintán (sok-sok betegen) végzett elemzések mutatták ki, hogy akinek mindkét szülője rövidlátó, annál is csökken a rövidlátóság előrehaladása, ha napi 2-3 órát szabadban tölt. Tehát, meg kell próbálni a szabadban töltött szabadidős tevékenységet növelni a gyermekeknél.
 2. Szemüveg: lehetséges a különböző szemüveglencse gyártó cégek által kifejlesztett speciális kialakítású szemüveglencsék szigorúan állandó viselésével – a nagyszámú statisztikai adatok alapján – a romlás akár 40%-os csökkentése is. A speciális lencséket 6 és 16 éves kor között érdemes viselni. A szemüveglencsék – gyártónként különböző módokon – elérik, hogy a szemgolyóban a perifériára vetülő kép ne növelje, úgy, mint a hagyományos szemüveglencsék általában, hanem csökkentse a szemgolyó megnyúlási hajlandóságát.
 3. Kontaktlencse: nappali lágy vagy éjszakai kemény típusú kontaktlencse Ortho K (Orthokeratologia) viseléssel is elérhető hasonló eredmény. Az éjszakai kemény típusú lencsék használhatók felnőtt korban is, csupán a nappali optikai segédeszközök kiváltására (szemüveg, kontaktlencse, látásjavító műtét).
 4. Műtéti eljárások: a szemgolyó hosszának csökkentése érdekében régóta végeznek szemgolyó megtámasztó műtéteket a nagy fokú rövidlátóság miatt.  Azonban ezek eredményessége egyenlőre még bizonytalan. 18 éves kor felett a lézeres látásjavító műtét is ajánlható, azonban a rövidlátóság előrehaladásának megelőzésében ezeknek már nincs sok szerepük. 
Megosztom!
LinkedIn