Dr. Bély Zsuzsanna Szemész Szakorvos
Dr. Bély Zsuzsanna
Szemszakorvos

Diebétesz és a szem

diabetes.jpgA diabétesz a szem fókuszát időnként megváltoztatja, illetve naponta történő látás ingadozást eredményez. Az optometristák e jellegzetesség alapján rendszerint cukorbetegségre gyanakszanak. A probléma enyhül, ha megfelelő kezeléssel a vércukorszintet beállítja az orvos.
Diabetikus retinopátia:

Ha a cukorbetegség már néhány éve fennáll, a szem hátsó részében, a retinában változások történhetnek. A szemész az oftalmoszkóppal (szemtükörrel) észleli ezeket a jeleket. Ezek az elváltozások diabetikus retinopátia néven ismeretesek. Ennek az állapotnak két típusa van: hátsó (vagy egyszerű) retinopátia, és proliferatív retinopátia. Azoknál, akik csak rövid ideig voltak cukorbetegek, ritkán alakul ki ez a betegség, és a legtöbb diabéteszes elkerüli ezt az állapotot.

Egyszerű retinopátia

Mivel ez az állapot ritkán okoz látásvesztést, nem igényel kezelést. Időnként a retina duzzanata homályos látást okozhat, vagy egyenes vonalakat hajlottnak látunk.

Proliferatív retinopátia

Ez az állapot sokkal veszélyesebb, és a komolyabb látásvesztés elkerülése érdekében már a korai stádiumban kezelést igényel. A szemvizsgálat során már a kezdeti időkben észlelhető a betegség. Ha egyszer a proliferatív retinopátiát a szemész diagnosztizálta, a pacienst beutalja egy szemsebészhez további véleményezésre, és valószínűleg lézeres kezelésre.

forrás: Optika
Keresés

Portal Engine Solution by Halycomp